Wat doen bij wespensteek

Is een wespensteek gevaarlijk?

Dat kan!

Dit is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De plaats van de steek: een steek in de keel is veel gevaarlijker dan op de hand.
  • Het aantal steken: bij het verstoren van een nest kan men door verschillende wespen gestoken worden en in tegenstelling tot de bij kan een wesp meermaals steken.
  • De reaktie van het lichaam: sommige mensen zijn allergisch aan bijen-, wespen-, hommelsteken en kunnen daar heel heftig op reageren.

Wat doen bij een wespensteek?

Eerst en vooral moet men proberen steken te vermijden door zich niet te dicht bij een wespennest te begeven. Probeer in ieder geval niet zelf de nest te verdelgen of te verwijderen, dit kan nare gevolgen hebben indien u niet voorzien bent van de nodige persoonlijke beschermings middelen.

Als u toch onverwachts gestoken bent door een wesp zal zich dit meestal uiten in lichte klachten zoals, pijnlijk gevoel op de plaats van de steek, zwelling van de huid, jeuk,….. Deze klachten kan men behandelen door te koelen met een coldpack, met orale antihistaminica en/of een lokaal steroïd creme (verkrijgbaar bij de apotheek).

Ernstige gevallen:

Bij deze gevallen is het zeer belangrijk direct contact op te nemen met de hulpdiensten (112) van zodra er symtomen zichtbaar worden !

Indien het gaat om:

  • Een steek in de keel, bv na het drinken van een zoet drankje waar een wesp in zat. De kans dat er een zwelling ontstaat waardoor dat de luchtweg afgesloten zal worden met verstikking als gevolg is héél réél!
  • Een allergisch persoon: ong. 4% van de bevolking in allergisch aan deze steken. De reacties kunnen heel verschillend zijn en als het gaat om een zogenaamde “systemische” reaktie kan dit levensbedreigend zijn. Een nuttige site ivm deze allergische reakties is de volgende: https://allesoverallergie.nl/symptomen/insectengifallergie
  • Een groot aantal steken: in tegenstelling tot bijen kan een wesp meermaals steken en wanneer men per ongeluk in een nest trapt of op een andere manier een nest verstoord kan men te maken hebben een groot aantal wespen die meermaals steken. Bij een groot aanal steken moet men er steeds rekening mee houden dat er een allergische reaktie zich kan voordoen.